Pályázatfigyelő
Szerkesztőség: Budapest I. ker. Corvin tér 12., Tel: 30-659-63-88, E-mail: info@pafi.hu
Pályázatok Pályázatok
Vissza
Cím:
Te vagy szál kopiám, te vagy éles szablyám - rendezvény-szervezés: Balassi és a fegyverek
Kiíró:
preshaz.eu
Határidő:
12/29/2017
Érvényes:
12/29/2017
Tárgymutató:
rendezvény-szervezés, Balassi és a fegyverek
Pályázhat:
önkormányzatok, művelődési intézmények, könyvtárak, civil közösségek, értékőrzők, énekkarok

Te vagy szál kopiám,
te vagy éles szablyám -
Balassi és a fegyverek
A sok ezredéves múltban gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-folyamat kiindulópontja - a http://www.balassi.eu - pályázási lehetőséget nyit önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, értékőrzőknek, énekkaroknak, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a XIII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz - az európai életérzés ünnepéhez - kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2018-ban a fesztivál a poéta alkotásaiból a fegyverekről szóló verseket emeli az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe ”Az éles szablákban örvendeznek méltán, mert ők fejeket szednek" - adja meg a Bálint nap vitézlő hangulatát a költő.

A tőrök, a kopják, a szablyák poétájának felidézéséért a 2018. február 13-án és 14-én - kedden és szerdán - sorra kerülő zenés irodalmi esteken, az európai életérzés ünnepén azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a fegyverekhez való vitézi rokonságáról ír. „Ó, én édes hazám, te jó Magyarország, / Ki keresztyénségnek viseled paisát,/ Viselsz pogány vérrel festett éles szablyát” - érzékelteti a lovas kapitányként is szolgáló poéta, hogy a harchoz védekező és támadó fegyver egyaránt szükségeltetik. "Miképpen Mars csillag jó vitéz, jó hadnagy, / fegyverével mindent győz, / Úgy két szép szemével mint két éles tőrrel / Julia győz, megkötöz” - ötvözi katonaélményeivel a szerelmi szenvedélyt a költőóriás.

A pályázat különösen ajánlott az európai értékeket finomító, megújító szervezeteknek, a sok évezredes hagyományt hatásosan fejlesztő civil egyesületeknek, kórusoknak, valamint az igényes vendégváróknak: éttermeknek. " Azért már nála mind íja, nyila Cupidónak vagyon / Szemében nyila, afelett íja vonva haragoson, / Kivel szívemet, mint célül tett jelt lövi, hogy kínt valljon” - kelt fegyverek idézésével is Bálint napi érzést a poéta.

Kiváltképp örömmel látja a kiíró a határon túli magyar közösségek pályázatát: Fegyvernektől Tündéresig, Őriszigettől Magyarfaluig. Ugyancsak bizakodással várja az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét Santandertől St. Andrews-ig, Los Angelestől Hamilton Cityig. Fölfényezhetik az érzést: "Téged hadnagyomnak örömmel kiáltsalak, / Vérrel festett szablyát, kit adsz ollyanoknak, kik zászlód alatt járnak..."

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2018-ban, azaz a magyar gyökerű nemzetközi díj életében a huszonkettedik alkalommal Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Az európai életérzés ünnepének boros rendezvényein az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét a Balassi-kard alapítójától, Molnár Páltól E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorait: "Nyilat puzdrába, zsinórt íjába egyengeté, veté..."

A pályaművet 2017. december 29-éig kell a preshaztarsasag@gmail.com és a balassikard@yahoo.com címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, az alkotókkal rövid interjút készít a Présház Hírportál - http://www.preshaz.eu -, emellett a szervezők és családtagjaik meghívólevelet kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XXII. alkalommal történő átadására. "Az Diana módjára megeresztve haja, kezében szép dárdája, /Könnyű, zöld ruhája, oldalán kézíja, szép aranyas puzdrája” - idézi fel szerelme alakját az európai költőfejedelem.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat - minthogy a Balassi-kard európai hagyománya immár huszonkettedik éve számottevő állami támogatás nélkül fejlődik - nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetősége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar költőkkel, zeneművészekkel, borászokkal, alkotó értelmiségiekkel.

Az te nagy nevedben én is most, Istenem, kötöttem fel szablyámot, / Sok jó szerencséket várok csak tetőled, s vitézlő sok szép jókot…


Pályázatok Pályázatok
Vissza
Szerkesztőség: Budapest I. ker. Corvin tér 12., Tel: 30-659-63-88, E-mail: info@pafi.hu