Pályázatfigyelő
Szerkesztőség: Budapest I. ker. Corvin tér 12., Tel: 30-659-63-88, E-mail: info@pafi.hu
Pályázatok Pályázatok
Vissza
Cím:
Pályázat - Roma Hősök
Kiíró:
Független Színház Magyarország
Határidő:
02/28/2018
Érvényes:
02/28/2018
Tárgymutató:
roma alkotók által létrehozott produkciók, művek
Pályázhat:
roma alkotók
Pályázat - Roma Hősök

Hol vannak a roma hősök?
Pályázati felhívás roma előadóművészek és írók számára
A Független Színház Magyarország idén második alkalommal, május 28. és június 3. között rendezi meg a budapesti Studió K Színházban a Roma Hősök Storytelling Fesztivált. A rendezvényen bemutatásra kerülő, roma alkotók által létrehozott produkciókat, műveket keresünk.

A Fesztiválról
Célunk megmutatni a roma előadóművészet értékeit, valamint a világ roma közösségeinek életébe betekintést nyújtani példamutató, személyes történeteken keresztül. Roma hősök számunkra azok a roma származású emberek, akik saját szűkebb-tágabb környezetük kihívásaira reagálva, vagy akár saját magukat legyőzve hoznak meg döntéseket, vállalnak felelősséget, és cselekedeteik által változást hoznak környezetük, illetve saját életükben. Bizonyítják, hogy a roma közösségek tagjai aktív állampolgárokként képesek sorsuk alakítására, nem csupán passzív elszenvedői körülményeiknek. A tavalyi fesztiválon Alina Serban saját életéről, Mihaela Dragan a korai házassággal szembenéző romániai roma asszonyokról, Richard O'Neill a skót travellerek jogaiért síkra szálló Jess Smithről, Dijana Pavlovic a svájci jenisheket célzó népírtás áldozatai közé tartozó Mariella Mehr életéről készült művei kerültek bemutatásra. A darabok részleteiről készült videók elérhetőek. A fesztivál kommunikációja révén közel másfél millió európai állampolgár értesült a roma előadóművészet valamint a roma hősök értékeiről. A színdarabok alapján létrejövő oktatási módszertan és workshopok által pedig 200 fiatal szerzett ismereteket ezekről a témákról és fogalmazta meg további roma hősök történeteit. A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is célunk színvonalas produkciókon keresztül tovább öregbíteni a roma előadóművészet hírnevét, felhívva a figyelmet a roma közösségek kihívásaira és a roma emberek példamutató szerepvállalására. A produkciók videós feldolgozása és szövegrészletei szintén részévé válnak a bővülő oktatási módszertannak, amely további fiatalok informálását, érzékenyítését és aktivitását fogja elősegíteni.

1. Milyen alkotásokat várunk?
- Roma alkotók által létrehozott;
- 30-90 percben színpadi produkció keretében bemutatható;
- legfeljebb két fő előadó részvételével megvalósuló;
- roma közösségek életét, kihívásait bemutató;
- roma hősök aktív szerepvállalását bemutató;
történetmesélő előadásokat, illetve előadások alapjául szolgáló írásos műveket.

2. Mit kínálunk a kiválasztott alkotók számára?
- Szakmai bemutatkozást és kapcsolatépítést a világ egyetlen roma storytelling fesztiválján
- A produkciók technikai támogatását, színpadi próba lehetőségét.
- Jelentős médiamegjelenést
- Professzionális videófelvételeket és fotókat az előadások részleteiről, amelyeket az alkotók a jövőben használni tudnak
- Az alkotások angol és magyar nyelvű fordításait - amennyiben ezek még nem állnak rendelkezésre.
- Írásos művekkel történő pályázás esetén az anyagok színpadi feldolgozását és bemutatását.
- Részvételhez kapcsolódó utazás, szállás és étkezés biztosítását
- Alkotásonként legalább 100 000 Ft előkészítési és fellépti díjat előadások, valamint legalább 165 000 Ft jogdíjat előadások és írásos művek esetén.

3. A pályázatoknak tartalmazniuk kell:
- Kitöltött jelentkezési lapot - benne az műben bemutatott történetnek, annak kontextusának 3000-8000 karakter hosszú bemutatását angol, illetve magyar nyelven.
- Előadás/mű teljes szövegét eredeti nyelven
- Jogtulajdonosok hozzájáruló nyilatkozatát, hogy az előadás/mű bemutatásra és videós rögzítésre kerülhet a fesztiválon, illetve az az előadás/mű videós felvételének és szövegének legfeljebb 40%-a oktatási módszertan részévé válhasson, a Független Színház oktatási tevékenységében felhasználásra kerülhessen.
- Előadások esetén - 3 jó minőségű fotót, illetve legalább 3 perces videórészletet az előadásról.
Minden pályázó vállalja, hogy kiválasztás esetén részt vesz a fesztiválon, az előadást megvalósítja (írásos művekkel történő pályázat esetén megtekinti a művéből készült feldolgozást), illetve részt vesz a bemutatóhoz kapcsolódó közönségtalálkozón.

Jelentkezési határidő: 2018. február 28. A pályázati anyagokat és felmerülő kérdéseket a szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu email címre várjuk.

Kiválasztás folyamata
A kiválasztás során az 1-es pontban rögzített szempontok lesznek meghatározóak.

A kiválasztás során előnyt élveznek
- Színházszakmai szempontból professzionális alkotások
- Kevéssé ismert hősöket, társadalmi kontextusokat bemutató művek
- Történetmesélés szempontjából újszerű műfajokban létrejött alkotások
- Új produkciók
A beérkezett pályázatokat a Független Színház Magyarország munkatársai külső szakértő bevonásával bírálják el a fenti szempontok és a rendelkezésre álló kapacitások figyelembevételével.
Kiválasztásra legfeljebb 8 előadás/írásos mű kerülhet.

A nyerteseket március 20-ig értesítjük, akikkel március végéig szerződés megkötésére kerül sor. Ezután az április-májusi időszakban a fesztiválon való részvétel, valamint az anyag fordítása, a bemutatók előkészítése következik.
A pályázatra beérkező anyagokat bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem adjuk tovább az alkotók, pályázók írásos hozzájárulása nélkül.
http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/p/palyazat-roma-hosok.html


Pályázatok Pályázatok
Vissza
Szerkesztőség: Budapest I. ker. Corvin tér 12., Tel: 30-659-63-88, E-mail: info@pafi.hu